کد مطلب: 19748

دزدان را به گوشي تلفن خود دعوت نکنيد

دوشنبه ۲ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۰۱:۳۹

متاسفانه ناآشنايي کاربران با زبان انگليسي باعث مي‌شود تا هنگام نصب نرم‌افزارها بدون توجه به متن درخواستي آنها مجوزهاي درخواستي را تائيد کرده و اجازه دسترسي اين نرم‌افزارها به اطلاعات و حريم خصوصي گوشي همراه خود بدهند.
متاسفانه ناآشنايي کاربران با زبان انگليسي باعث مي‌شود تا هنگام نصب نرم‌افزارها بدون توجه به متن درخواستي آنها مجوزهاي درخواستي را تائيد کرده و اجازه دسترسي اين نرم‌افزارها به اطلاعات و حريم خصوصي گوشي همراه خود بدهند.
بتازگي گوشي تلفن همراه هوشمند خريده بود و مي‌خواست نرم‌افزار‌هاي مختلف را روي او نصب کند تا براحتي با دوستانش در تماس باشد. اسم چند نرم‌افزار را از زبان دوستانش زياد شنيده بود، پس اولين قدم براي به‌روز شدنش نصب همان نرم‌افزارها بود. آنها را نصب کرد و با خيال آسوده به گشت‌زني در اينترنت با تلفن همراهش پرداخت. پيش خودش اعتراف کرد که پولي که بابت خريد اين گوشي پرداخت کرده ارزش به‌دست آوردن آن را داشت.

حالا خيلي راحت با لمس صفحه‌نمايش گوشي مي‌تواند با هرکجا که خواست ارتباط برقرار کند و براي ورود به اينترنت ديگر لازم نيست از رايانه استفاده کند و کافي است گوشي نازنينش را در دست بگيرد.

مشغول جستجو در اينترنت بود که در سايتي به يک برنامه جديد برخورد. در تبليغات اين برنامه نوشته بود که با استفاده از آن مي‌تواند با هر فردي از هر جايي که بخواهد ارتباط برقرار کند بدون آن‌که اطلاعاتي از او داشته باشد. اين تبليغات وسوسه‌انگيز بود.

اولين اقدامات براي نصب برنامه ورود به سايت برنامه بود، همين کار را کرد. با صفحه‌اي مواجه شد که همه اطلاعات آن انگليسي بود.

به نوشته‌ها توجه نکرد چرا که اگر هم مي‌خواست توجه کند چيزي متوجه نمي‌شد. با کمک انگشتانش به سرعت نوشته‌ها را رد کرد و گزينه نصب را انتخاب کرد.

بعد از اين‌کار دوباره يک هشدار به زبان انگليسي برايش فرستاده شد و او باز هم همه چيز را به فال ‌نيک گرفت و گزينه موافقت را انتخاب کرد. مدتي بود که از نرم‌افزار استفاده مي‌کرد و از آن راضي بود، ولي در مورد گوشي همراه خود اين احساس را نداشت.


تلفن همراهش مدام هنگ مي‌کرد و از کار مي‌افتاد. زماني که وارد اينترنت مي‌شد خود‌به‌خود برنامه‌هاي مختلف برايش باز مي‌شد. او دليل اينها را نمي‌دانست تا اين‌که يک روز به متخصص نرم‌افزار تلفن همراه مراجعه کرد. تعميرکار نيز بعد از امتحان کردن گوشي بسرعت فهميد که مشکل از کجاست.

دليل خراب شدن گوشي همان نرم‌افزاري بود که بدون تحقيق در تلفن خود نصب کرده بود. تعميرکار به او گفت که زمان نصب اين نرم‌افزار براي تو هشدار‌هايي مبني بر دسترسي به اطلاعات شخصي‌ات آمده، ولي تو با اين هشدار‌ها موافقت کردي که برنامه نصب شود.

برنامه را از گوشي‌اش پاک کرد. او خوش‌شانس بود که اتفاقات بدتري برايش پيش نيامده بود، ولي ديگران هم همين‌قدر خوش‌شانس خواهند بود؟

متاسفانه بي‌دقتي کاربران در هنگام نصب اين قبيل نرم‌افزارها باعث مي‌شود تا هکر‌ها با کمک اين نرم‌افزارها دسترسي به بخش‌هاي مختلفي از اطلاعات ذخيره شده در گوشي‌هاي تلفن همراه داشته باشند.

ويژگي مشترک اين‌گونه نرم‌افزارها شناسايي کاربران بر اساس محدوده جغرافيايي يا فهرست تلفن همراه کاربران است. کاربران با نصب اين‌گونه نرم‌افزارها بدون توجه به درخواست مجوز برنامه، براي دسترسي به بخش‌هاي مختلف گوشي‌هاي هوشمند، اطلاعات شخصي و مهم خود را در معرض سرقت اين‌گونه نرم‌افزار‌ها قرار مي‌دهند.

متاسفانه ناآشنايي کاربران با زبان انگليسي باعث مي‌شود تا هنگام نصب نرم‌افزارها بدون توجه به متن درخواستي آنها مجوزهاي درخواستي را تائيد کرده و اجازه دسترسي اين نرم‌افزارها به اطلاعات و حريم خصوصي گوشي همراه خود بدهند.

اين نرم‌افزارها با مجوز دريافتي از کاربران شروع به بررسي دفترچه تماس کاربران و شماره‌هاي ذخيره شده روي گوشي هوشمند کرده و آنها را به سرور مرکزي خود منتقل مي‌کنند تا از اين اطلاعات بهره‌برداري کنند. اين مجوزها هرچند از سوي کاربر داده مي‌شود، ولي ناخواسته است چرا که نبود آشنايي کاربران با زبان باعث تائيد آن شده است.

اگر کاربران بدانند که با اين اجازه دسترسي به نرم‌افزارها چه اطلاعاتي از آنها سرقت مي‌شود اجازه اين دسترسي را نخواهند داد و در صورت اجباري بودن از نصب نرم‌افزار مورد نظر خودداري خواهند کرد.


هشدار
رئيس مرکز تشخيص و پيشگيري از جرائم سايبري پليس فتا به کاربران توصيه کرد: حتما قبل از نصب هرگونه نرم‌افزار، اقدام به تحقيق و بررسي در مورد آن نرم‌افزار داشته باشند تا در کنار مزاياي آن با خطرات و تهديدات احتمالي آن نرم‌افزار آشنا شوند.


سرهنگ نيک‌نفس با اشاره به اين‌که بسياري از کاربران براي تهيه نرم‌افزارهاي مورد نياز خود از اينترنت بهره مي‌گيرند، گفت: کاربران توجه داشته باشند که هر نوع نرم‌افزاري را از اينترنت دانلود و نصب نکنند و حتما از سايت‌هاي معتبر نرم‌افزارهاي خود را تهيه کنند. چرا که بسياري از سايت‌هاي ارائه‌دهنده نرم‌افزارها، نرم‌افزارهايي را براي دانلود گذاشته‌اند که مي‌تواند همراه آنها نرم‌افزارهاي مخرب يا جاسوسي ديگر دريافت و نصب شود.

وي درخصوص اين‌که برخي کاربران بر اين باورند که سايت‌هاي فروش نرم‌افزار که از درگاه‌هاي پرداخت آنلاين بانک‌ها استفاده مي‌کنند، نرم‌افزارهاي آنها مجاز و قانوني است، گفت: اين‌که کسب و کارهاي اينترنتي از درگاه‌هاي پرداخت بانکي استفاده کنند نشانه مجاز بودن آن سايت نمي‌باشد. چرا که مجوز کسب و کارهاي اينترنتي دريافت نماد اعتماد الکترونيکي است که از سوي مرکز توسعه تجارت الکترونيک صادر مي‌شود حتي سايت‌هاي داراي نماد اعتماد الکترونيک نيز گاها مرتکب تخلف مي‌شوند و محصولاتي را در سايت‌هاي خود عرضه مي‌کنند که مجوز عرضه آن‌ را ندارند.

وي همچنين در اين باره گفت: متاسفانه برخي از سايت‌هاي داراي نماد اعتماد الکترونيک، درگاه‌هاي بانکي خود را اجاره مي‌دهند يا سايت آنها کاربر محور است و هر محتوايي که از سوي کاربران روي سايت تحت عنوان تبليغات يا آگهي گذاشته مي‌شود قابليت فروش دارد و اين موضوع باعث مي‌شود که اقلام غيرمجاز از سوي کاربران براي فروش در سايت‌ها عرضه شود. اين‌گونه سايت‌ها مرتکب تخلف شده و برخوردهاي قانوني با آنها از سوي مرکز توسعه، تجارت و پليس فتا به عنوان ضابط قضايي صورت خواهد گرفت.

وي درخصوص وظيفه بانک‌ها در قبال اين سايت‌ها نيز گفت: بانک‌ها براساس تعهداتي که از کسب و کارهاي اينترنتي يا شرکت‌هاي خدمات الکترونيک طرف قرارداد مي‌گيرند بايد با اين پديده برخورد کرده و کنترل و نظارت لازم را اعمال کنند که اين موضوع مي‌تواند حذف خدمات درگاه‌ها و حتي طرح شکايت به مراجع قضايي باشد.

سرهنگ نيک‌نفس بار ديگر در توصيه‌اي به کاربراني که نرم‌افزارهاي دوستيابي را روي گوشي‌هاي هوشمند خود نصب کرده‌اند، گفت: دسترسي اين نرم‌افزارها به اطلاعات موجود در گوشي را محدود کنند و اجازه ندهند که هرگونه اطلاعات آنها توسط اين نرم‌افزارها براي سرورهاي مرکزي خود واکشي شود. رئيس مرکز تشخيص و پيشگيري از جرائم سايبري پليس فتا با اشاره به اين‌که بسياري از هويت‌هاي موجود در فضاي سايبر جعلي است، تاکيد کرد: کاربران ارتباطات خود در فضاي مجازي را محدود کنند و با هر فردي در شبکه‌هاي اجتماعي يا نرم‌افزارهاي دوستيابي اقدام به تبادل اطلاعات نکنند. چرا که به اشتراک گذاشتن اطلاعات با دوستاني که از اين طريق آشنا شده‌ايد و شناخت شما محدود به فضاي سايبر است، مي‌تواند خطرناک باشد.